17. yüzyılda mikroskoplar ve teleskoplar yeni keşif ufukları açtı ve araştırmacıları antik çağın kabul görmüş bilgeliği yerine kendi gözlemlerini tercih etmeye teşvik etti; bilimsel dergilerin tanıtılması ise onlara bulgularını paylaşma ve duyurma konusunda yeni yollar sağladı. Sonuç olarak astronomi, fizik ve diğer alanlardaki hızlı ilerlemeler ve sarkaçlı saatten Sanayi Devrimi’nin temel itici gücü olan buhar makinesine kadar yeni icatlar ortaya çıktı. Önceki teknolojilerin çoğu elbette yanlış bir şekilde her derde deva olarak ANLAŞILDI.
Elektrik, telgraf, 1850’lerde dünya barışının habercisi olarak övüldü, tıpkı 1900’lerde uçakların olduğu gibi; 1990’larda uzmanlar internetin eşitsizliği azaltacağını ve milliyetçiliği ortadan kaldıracağını söylüyordu. ancak yapay zekanın dünyanın sorunlarını çözeceği iddia edilen mekanizmanın daha güçlü bir tarihsel temeli var, çünkü tarihte yeni yaklaşımların ve yeni araçların dünyayı değiştiren bilimsel keşif ve yeniliklerin patlamasına gerçekten yardımcı olduğu birkaç dönem oldu .görmüş bilgeliği yerine kendi gözlemlerini tercih etmeye teşvik etti; bilimsel dergilerin tanıtılması ise onlara bulgularını paylaşma ve duyurma konusunda yeni yollar sağladı. Sonuç olarak astronomi, fizik ve diğer alanlardaki hızlı ilerlemeler ve sarkaçlı saatten Sanayi Devrimi’nin temel itici gücü olan buhar makinesine kadar yeni icatlar ortaya çıktı.
Daha sonra 19. yüzyılın sonlarından itibaren endüstriyel ölçekte fikirleri, insanları ve malzemeleri bir araya getiren araştırma laboratuvarlarının kurulması, yapay gübre, ilaç ve bilgisayarın yapı taşı olan transistör gibi yeniliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. 20. yüzyılın ortalarından itibaren bilgisayarlar, silah ve uçak tasarımından daha doğru hava tahminlerine kadar simülasyon ve modellemeye dayalı yeni bilim türlerini mümkün kıldı.
Bilgisayar devrimi henüz bitmedi. YAPAY ZEKA birçok şekilde kullanılıyor. İlaç keşfinde belirli özelliklere sahip moleküller veya pillerde veya güneş pillerinde ihtiyaç duyulan özelliklere sahip malzemeler gibi analiz için umut verici KONULARDA süreçleri etkileyebilir.
Sonuç:
I-“Kendi kendini yöneten laboratuvarlar” olarak da bilinen “robot bilim insanları” ortaya çıkmakta
II-“Şimdilik kontrol etme kaydı ile “Literatür tabanlı keşifler ChatGPT ile daha kolay “
III- İnsan bilim adamlarının aksine, yapay zekalı araçlar önceki sonuçlara ve toplumsal önyargılara daha az bağlı
IV-Deneysel araştırmaların ölçeğini büyütebilirler, beklenmedik teoriler geliştirebilirler ve insan araştırmacıların dikkate almayabileceği yolları keşfedebilirler.