İnsanın hayatındaki en kötü şey sağlıklı olmamaktır. "Sağlıklı olursan her şeyi yapabilirsin" sözü de buradan gelir. Bu bakımdan terminal dönemdeki hastalar için umut, en önemli done olup, hekim-hasta ilişkileri de her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde insanın yaşaması için hekimin her türlü çabayı göstermesi etikte büyük değere sahiptir.
Bu bakımdan yaşama destek tedavilerindeki teknolojik ilerlemeler tıbbı güçlendirirken, etik ve hukuki sorunlar da çoğalmaktadır. Özellikle etik ilkelerden adalet, yararlı olma, aydınlatılmış onam vb. çiğnenmekte ve bir çıkmaz sokak olarak karşımızda durmaktadır. Burada hasta yakını ve hekimle olan iletişimsizlik de diğer bir sorun olarak göze çarpar. Öyle olgular vardır ki hasta yakınları hiçe sayılmakta, yaşamının son döneminde olan insanların onlar için en büyük destek olan yakınlarına yapılan muameleler insan nezaketi ve empatisi ile bağdaşmamaktadır. Teknoloji hastalıkların tedavisi açısından önemli olurken, tartışmalar çoğalmakta, hekim-hasta ilişkilerindeki ikilemlerin çözülmesi de zorlaşmaktadır. Bu sorunların 21. yüzyıl başlarında tartışılması için de bir kongreye gereksinim vardı. Bu gereksinimi de Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği yerine getirdi.
Bu bağlamda 4-7 Kasım 2009 tarihleri arasında Bursa’da yapılan 2. Uluslararası Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Kongresi de, Yaşama Destek Tedavilerinde Etik ve Hukuki Sorunları inceleyen konferans, panel ve bildirileri kapsamaktaydı. Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneğinin Uludağ Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı ile birlikte düzenlediği bu kongre uluslararası özellikte olup, Heidelberg ve Mannheim Üniversiteleri Alman, Avrupa ve Uluslararası Tıp Hukuku, Sağlık Hukuku ve Biyoetik Enstitüsü ve Hindistan Biyoetik Derneği tarafından da manen desteklendi. Heidelberg ve Mannheim Üniversiteleri Alman, Avrupa ve Uluslararası Tıp Hukuku, Sağlık Hukuku ve Biyoetik Enstütüsü Başkanı Prof. Dr. Jochen Taupitz de bu Kongre’de konferans verdi. Brezilya’dan, İran’dan yabancı araştırıcıların katıldığı Kongre 4 gün sürdü.
Açılışta klasik müzik dinletisi ve Prof. Dr. Adnan Ataç’ın sunduğu Fotoğraflarla Güzel Bursa slayt sunumu da Kongre’nin değerini anlatıyordu. Kongre açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra Derneğin 5. Yıl Anma Toplantısı yapıldı. Kongre açılış konferansları ise Prof. Dr. Nil Sarı ve Prof. Dr. Ferruh Dinçer tarafından verildi. Kongre’deki panel konuları Organ Aktarımlarında Etik ve Hukuki Sorunlar, Diyalizde Etik ve Hukuki Sorunlar, İyi Yaşam ve İyi Ölüm Üzerine idi. Yurt dışından ve yurt içinden değerli konuşmacıların bulunduğu Kongre’de 110’a yakın bildiri sunuldu. Bildiri konularının çoğu Kongre’nin ana teması ile ilgiliydi. Bu konuların başlıklarını şöyle sıralayabiliriz: Boşuna Tedavide Etik ve Hukuki Sorunlar, Diyaliz ve Benzeri Uygulamalarda Etik ve Hukuki Sorunlar, Ölme Evresindeki Hastaya Yaklaşımda Etik ve Hukuki Sorunlar, Organ ve Doku Bankaları, Ötanazi Tartışmalarında Güncel Durum, Acil Tıpta Etik ve Hukuki Sorunlar, Dünyadaki Hasta Vasiyeti Uygulamaları ve Öneriler.
Her zaman olduğu gibi bu kez de kongre kitabı yayınlandı. 926 sayfa olan kongre kitabındaki bildiriler orijinal, ana konuyu gayet güzel işleyen bilimsel yayınlardır. Bunlar bu konudaki bilimsel çalışmalara ana kaynak olabilecek niteliktedir.