Bilgisayar veya gelişmiş teknolojiye sahip akıllı telefonlar dediğimiz cep telefonları aracılığı ile internet üzerinden her türlü yazılı, sözlü, görüntülü iletişim ve paylaşımlara “Sosyal Medya” diyebiliriz.. Hayatımızı zamanla yönlendirebilen iletişim ve etkileşim araçlarını barındıran dijital bilgi ve iletişim platformudur. Sosyal medyada zaman ve mekan sınırlaması yoktur.
İletişim ve paylaşımlara bir takım sosyal iletişim ağları aracılık etmektedir. Tüm dünya da Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Youtube ve diğer bazı ağlar vardır. Bunların yanında Linkedln, TikTok ve konferanslarda kullanılan oluşumlar vardır. Tüm bunlar kanalıyla fotoğraf, diğer birçok bilgi, belge paylaşımları yapılabiliyor. Sosyal medya araçlarına zaman ve şartlara göre ücretsiz veya çok düşük bir ücretle erişme imkanı vardır. Bunlar reklam ve propaganda aracı da olabiliyor.
Sosyal medya iyi bir şekilde kullanabilinir ise çok faydalı olur. Günümüzde kendisini sosyal medyadan soyutlayan kişiler çoğunlukla topluma ayak uyduramazlar. Bu arada kötü niyetli kullananlarda az değildir. Bu yönden düşünüldüğünde ise kötü yönlendirme ve birçok zararları olabiliyor.
Dünya parmaklarınızın ucundadır diyebiliriz. Anlık bilgiye ulaşma ve mesajlaşma ve görüntülü görüşmeler çok önemli gelişmelerdir.
Sosyal medyanın binlerce konuda olumlu ve olumsuz etkilerini görüp yaşıyoruz. Son 2 gündür Türkiye’nin geleceğinde önemli etkileri olan bir sınavın güvenirliliği sosyal medyanın gücü vasıtasıyla tartışılmaya başlandı. Oluşan kamuoyu baskısıyla bir yanlıştan dönülebilir. Gelişim çağındaki bireylerin kimliğinin gelişmesindeki etkilerinden, mahremiyet duygusunun değişmesi, popülarite, suiistimal, kandırılma, siyasilerin etkisine kadar çok yönlü etkileşimleri vardır. Sosyal medya iyi kullanılmadığında yaşam kalitesini düşürebilir, aile içi iletişim zarar görebilir. Hareketsizlik, sağlık problemleri, hayattan kopma, toplumdan uzaklaşma, içe kapanma problemleri de olabilir. Yine bazen sanal dünya ile gerçek dünya arasında denge iyi kurulamayabilir.
İyi yönde kullanılan sosyal medyada dünyadan haberdar olma imkanı yakalanabiliyor, değişik insanlar ile iletişim kurulabiliniyor. Çabuk iletişim, bilgilenme, kişilerin kendini ifade edebilme imkanı oluyor. Ayrıca sosyal medya kanalıyla iş imkanları doğabilir. Kişiler kendi üretimlerini sergileyebilirler.
Tıp dünyasına sosyal medyanın ayrı bir etkisi olmaya başladı. Son pandemi vasıtasıyla da birtakım toplantılara bilgisayar başında veya telefonla katılıp bilgi alışverişi ve karşılıklı tartışmalar yapılmaya başlandı. Arama motorları kanalıyla anında yayınlara ulaşabilme imkanı oluştu. Hastalar hastalıklarıyla ilgili bilgilerini mail veya WhatsApp’a yazarak doktorlarından bilgi alabiliyorlar. Telemedicine denen bir kavram hayatımıza girdi
Ben olumlu etkilerini düşünerek sosyal medya kullanıcılarına şunu öneririm: önce düşünün, sonra yaptığınızı gözden geçirin ve sonra paylaşın. Paylaşılanların doğruluğunu değişik kaynaklardan teyit edin. Söylenilen her şeye inanmayın. Kanmayın, kandırılmayın.