Sağlık ünitesi; yaşlıların barındırıldığı mekânların en önemli ünitesidir. Çünkü yaşlılıkta sağlıkla ilintili sorunların ortaya çıkmasıyla birlikte, hastalıklara karşı duyarlılık artmakta ve direnç azalmaktadır. Aynı zamanda bazı yaşlıların kendilerini yönetme yetisinde kayıplar oluşabilmektedir. Doğal olarak tüm bu olgular, yaşlıların çok yakından ve dikkatle izlenmesini ve onlar adına bazı kararların alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu nedenlerle; ünitede çalışacak olan sağlık çalışanlarına önemli görevler düşmektedir. Güvenli yaşam ortamının düzenlenmesi ve üyelerin doğru beslenmesi ilkelerinin yerleştirilmesinde diğer ünitelere rehberlik yapılması anılan görevlerin başında gelir. Ayrıca, kurumda huzurlu ve sakin bir ortamın sağlanması da görevlilerin sorumlulukları kapsamına girmektedir. Çünkü bunların yaşlı sağlığı, huzuru ve güvenliği ile çok yakından ilişkisi bulunmaktadır. Bunun bilincinde olması gereken sağlık görevlilerinin, kendi davranışları ile hem diğer çalışanlara hem de yaşlılara iyi örnek olmaları beklenir.
Her bir yaşlının yakından izlenmesi; tüm özelliklerinin iyi saptanması; özenle kaydedilmesi; meydana gelen değişikliklerin dikkatle gözlemlenerek tıp ve hemşirelik bilgileri ışığında değerlendirilmesi; yorumlanması; hemşirelerden beklenilen işlevler arasındadır. Gerektiğinde uygun girişimlerde bulunulması; kendi yetki alanına girmeyen girişimler için kurum hekimini zamanında bilgilendirmesi ya da acil bir durum varsa, üyenin, kurumla bağlantılı sağlık kuruluşuna anında ulaştırılması; oradaki görevlilere doğru ve kapsamlı bilgi aktarılması yine hemşirenin görevleri arasındadır.
Sağlık ünitelerinde üyelere değer verilerek, onların mahremiyetine özen gösterilerek yardım edilmesi çok önemlidir. Yaşlılarda güven duygularının geliştirilmesi için yeterli olduğu işleri kendilerinin yapmasına izin verilmesi, hatta bu konuda desteklenmesi yine aynı derecede önem taşımaktadır. Çünkü bu tür olanakların sağlanmaması, bireyi edilgen bir duruma getirebileceği gibi, onun öz güvenini sarsabilir. Bazı durumlarda onun öfke duymasına bile neden olabilir.
Yaşlılıkta bazen, sağlık sorunlarına odaklanıldığı ve buna bağlı olarak, kaygı düzeyinde artma olduğu gözlemlenmektedir. Bu yüzden, sağlık kontrol ve girişimlerinde bireyin bilgilendirilmesi ve soru sormaya teşvik edilmesi, sorularının anlayacağı dil ve biçimde yanıtlanması yaşlının endişesini azaltan yaklaşımlardır. Bu bağlamda ayrıca, bireyin kendi bakım ve tedavisinde iş birliği ve katkısını sağlamak için, hastalığı ile ilgili tüm sınırlamalara uyma zorunluluğu ve nedeni yeterince vurgulanmalıdır.
Sağlık dosyaları, anılan ünitelerin en önemli ögeleridir. Dosyalar, yaşlıların hastalıklara verdiği tepki ayrıcalıkları da dâhil olmak üzere, tüm önemli bilgileri içermelidir. Dosyalar aynı zamanda yeni sorunlar ortaya çıktığında gerekli girişimlere ve rutin sağlık kontrollerinin zamanı ve çeşidine ışık tutma işlevini de görürler. Bu nedenle dosyalardaki bilgilerin içeriği, ayrıntıları ve anlaşılabilirliği çok önemlidir. Ancak bu bilgilerin dokümante edilmesi kadar gerektiğinde kullanılmasının da değeri büyüktür. Bu nedenle de, dosyaların rutin olarak gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Hemşirelerin, bu kurumlarda kendilerinden beklenen bu rol ve işlevleri yerine getirebilmeleri için öncelikle, hemşireliği meslek olarak benimsemiş olmaları; yaşlılarla çalışmayı diğer yaş grupları ile çalışmaya tercih etmeleri; yaşlılar hakkında bilgili olmaları ve onlarla iyi iletişim kurabilme yetisine sahip olmaları koşullarına bağlıdır. Kuruma hemşire seçiminde de rol oynayan bu koşulların varlığı, hemşirelerin yararlılık ve başarı düzeyini yükseltir ve onların üyelere değer vererek bakım vermelerini sağlar. Motivasyonu artırıcı etkisi de olan tüm bu çabalar, aynı zamanda hemşirelere mutluluk ve hoşnutluk kazandırma gibi bir işlev de görürler.
Psikolog da bu mekânların vazgeçilmez elemanlarındandır. Ancak görevini beklenen düzeyde icra edebilmesi için, psikologun, konusunu çok iyi bilmesi, deneyim sahibi olması ve kendi sorunlarını halletmiş olması gerekir. Diğer bir deyişle psikoloğun profesyonel davranışları sindirmiş olması beklenir.
Söylenilenlerden de anlaşılacağı gibi, bu kurumların, örnekleri görülenlerden farklı yönetilmesi zorunludur. Kurum yönetimi, yöneticisi ve psikoloğunun önemi nedeniyle bu konulara gelecek köşe yazısında yer verilmesi uygun görülmüştür.