İnsanlar ümitleri derecesinde genç, ümitsizlikleri derecesinde yaşlıdırlar. İnsan yaşlı olmaya karar verdiği an yaşlanmıştır. Hiç kimse fazla yaşamış olmakla yaşlanmaz. İnsanları yaşlandıran heyecanlarının ve hayallerinin olmamasıdır. Seneler ruhu değil, dış görünüşü etkiler. İdealler, heyecanlar gönülleri parlatır. İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar, halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar, gönül yaşadıkça ışıldar.
Bugünkü yazıma yukarıdaki popüler cümlelerle başlamamın nedeni; yaşlanan dünyamızla birlikte insan ömrünün uzaması ve yaşlı insanların toplumdaki oranının giderek artmasıdır. 2010 yılında yaşlılık tabanı olarak 80’li yaşlardan söz ediliyor. 2000 yılı verilerine göre dünyada 65 yaş üstünde 400 milyon insan yaşıyor. 2050 yılında bu sayının 4 kat daha fazla olacağı öngörülmektedir.
Ülkemizde bilime gönül veren gençlere yer açılması bakımından, devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinin emekliliği için geçerli olan 67 yaş sınırı bence çok uygundur. Yaşla ilgili yazdıklarım yanlış anlaşılmasın diye, öğretim üyelerinin emeklilik yaşı ile ilgili fikrimi öncelikle söylemek istedim. Profesyoneller yapmak istediklerini, ideallerini devletin kadrosunu işgal etmeden de yapabilirler. Beden ve ruh sağlığı yerinde olan bir insan; yaşı ne olursa olsun üretimden uzak durayım, bir köşede oturayım diye düşünmez.
– Pasteur kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşındaydı.
– Mimar Sinan, Süleymaniye Camisi’ni bitirdiğinde 70 yaşını geçmişti. Selimiye Camisi’ni tamamladığında ise 86 yaşındaydı.
– Galileo, ayın günlük ve aylık çizimlerini yaparken 73 yaşındaydı.
– Goethe en büyük eseri Faust’u ölümünden bir yıl önce, yani 82 yaşında bitirmişti.
– Charlie Chaplin 76 yaşında film yönetmenliği yaparak hâlâ işinin başındaydı.
– Kristof Kolomb Amerika’yı ilk keşfe çıktığında 50 yaşını çoktan aşmıştı.
– Nobel ödüllü Alman doktor Albert Schweitzer 88 yaşına rağmen Afrika hastanelerinde durmaksızın çalışarak ameliyat yapıyordu.
– Ressam Titan 99 yaşında hayata gözlerini yumdu. “Lepanto Savaşı” adlı ünlü tablosunu ölümünden bir yıl önce tamamladı.
– Dört defa İngiltere Başbakanı seçilen Gladstone, son kez göreve geldiğinde 83 yaşındaydı.
– Doksan altı yaşında vefat eden sevgili babaannem Kezban Becit vefatından bir yıl önce bile bahçe işlerini kimseye bırakmak istemezdi.
– Hematoloji bilim alanının duayeni Prof. Dr. Orhan Ulutin Tuba üyesi olarak aktif görevini 87 yaşına rağmen sürdürmektedir.
– Seksen beş yaşındaki Hayrettin Karaca, “Karaca Trikoları” ile Türkiye’yi ihracat liderliğine getirmiş, ilerleyen yıllarında da, kurduğu TEMA Vakfı ile “Toprak Baba” ünvanı ile yoğun çalışmalarına devam etmektedir.
– 99 yaşında vefat eden Türkiye’deki kimyacıların duayeni Prof. Dr. Ali Riza Berkem vefatından bir hafta önce bir gazetede çıkmakta olan köşe yazısının hatası olup olmadığını kontrol etmiştir.
* Prof. Dr. Nesrin Aşti : IX. Ulusal Geriatri Kongresinden Yapraklar, Medimagazin 20 Aralık 2010.