Barınma (konut) da doğal haklardandır.
İnsanın kendini ve ailesini barındırmak için yaşadığı zaman dilimindeki kültürel, coğrafi ve toplumsal değerlere göre konut edinme hakkı vardır. Konut ifrat ve tefrite kaçmadan ihtiyaca göre, estetik evrensel felsefe ile imar edilmesi de sorumluluktur. İhtiyaçtan fazla konutta toplumun ihtiyaç sahiplerinin hakkı vardır. Bu hak diğer insanlar olmadan insanın bu “artı değere” sahip olamayacağındandır.
Her insan hayatı paylaştığı toplumun her bireyinin ihtiyaç olan bir konutu temin edilene kadar temel ihtiyaçtan fazla olan konutlarının gelirinden, destek olmak sorumluluğundadır.
Toplumun zorunlu ihtiyaçlarını doğal olarak karşılayamayan kesimini oluşturan (işsizler, hastalar, özürlüler, dullar, yaşlılar, gurbet hayatında olanlar, çocuklar, yetimler, öksüzler) insanların, zorunlu ihtiyaçlarını yöneticiler bilerek, bularak artı değer üreten kesimlerin fonundan karşılamalıdırlar.
Çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı, aile hizmetçisi, özürlü bakıcısı yöneticiler tarafından yetiştirilerek hizmet sunumu yapmak sorumlulukları vardır. Anne ve çocukların da bu tür özel bakım ve yardım almaya hakları vardır.
Annesinden doğan her çocuk her türlü çocukluk haklarına sahiptir; hiçbir zaman ve mekânda anne veya babasının yanlışlarıyla anılamaz. Çocuk ayrı bir bireydir.
İnsanlar doğuştan doğal haklar açısından eşittirler.
Anne-baba ve çevrenin eğitimiyle farklılaşırlar.
Öğretim, bilginin paylaşımı ve yaygınlaştırılması sürecidir.
Eğitim, insanın düşünce ve eylemlerini farklılaştırma çabasıdır.
Bilgi, aranarak bulunur.
Eğitim, yaşanarak bulunur.
Her insanın bilgi öğrenmeye, başkasına öğretmeye, kendini ve çevresini eğitmeye hakkı ve sorumluluğu vardır.
İnsanın eğitimi anne-baba eğitimiyle başlar, anne kanında kodlanır, doğumdan sonra bebek bakıcısıyla şekillenir, bir-iki yaşında düşünmeye başlar, buluğ çağına kadar eşya ve olayları ve aralarındaki ilişkileri tanır, buluğ aşamasında yeni bir insanın doğmasına sebep olabilecek nitelik kazanır. Kırk yaşına kadar (gençlik) bilgi ve tecrübe biriktirir ve yeteneğine göre üretir, 40 yaştan sonra biyolojik yapısı değişmeye başlar ve olgunlaşır. Tecrübeleri ile yaşam sürecine örnek olur.
Yaşlanınca çocukluk hayatının psikolojisini yaşamaya başlar ve biyolojik yaşını tamamlayınca boyut değiştirir. Hesap vermeye inanıyorsa, öldükten sonra istediği gibi hayata devam eder. Herkes bu yaşam sürecinin her aşamasında istediği bilgiyi, öğrenimi ve eğitimi alma hakkına sahiptir ve bu eğitim süreciyle hayatını şekillendirmeden başka yöntemi yoktur.
Öğrenim ve eğitim, insanın doğal haklarından olması nedeniyle yaşanılan toplumların yöneticilerinin bu ortamı hazırlama sorumlulukları ve insanın da bu haklarını kullanma hakkı vardır.
İnsanın kendisine, çevresine ve yaratıcısına karşı görevleri ve sorumlulukları vardır.
İnsan tüm doğal insan haklarını kullanırken, başka insanların evrensel değer taşıyan haklarının başladığı yeri sınır kabul etmelidir.
İnsanın evrensel iyilikleri yaşayıp yaşatmanın, evrensel kötülüklerin ortamlarının oluşmasını engelleme onurunu yaşamaya hakkı vardır.
İnsan, hiçbir kültürün, toplumun, ülkenin, yönetimin ve gücün evrensel doğal olan haklarını yasayla ya da zorla yok sayması yaklaşımına “Evet” deme hakkına sahip değildir.
Her insan bu Evrensel Hakları almak için mücadele etme sorumluluğundadır.