Ankara Ticaret Odası’nın hazırladığı 25.6.2005 tarihli, ‘Geleceğe Silgi: Eğitimli Küskünler Dosyası’ adlı rapora göre Türkiye’deki mevcut eğitim sistemi ‘işsiz üniversite mezunları’ üretiyor. Türkiye’de 53’ü devlet 24’ü vakıf olmak üzere 77 üniversite bulunuyor. İstihdam olanakları ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu meslekler dikkate alınmadan plansızca açılan üniversitelerden her yıl 230 bin civarında öğrenci mezun oluyor.
ATO’nun raporuna göre, 2001 krizinde 1 milyondan fazla beyaz yakalı işini kaybetti. Bu sayıya her yıl on binlerce yeni mezun üniversite eğitimli genç ekleniyor. Türkiye’de ‘veteriner hekimler’ arasında da işsizlik ciddi bir sorun haline geldi. Yaklaşık 18 bin veteriner hekimin 3 bini işsiz. 6 bini de mesleklerinin dışında işlerle uğraşıyor. Sayısı 20’yi bulan veteriner fakültelerinden her yıl bin 200 veteriner hekim mezun oluyor.
Binlerce kimyager, fizik, biyoloji, matematik, felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji bölümü mezunu ile kimya mühendisi, fizik mühendisi, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı da işsiz… Bir iş sahibi olanların çoğu da öğretmenlik yapıyor.
2001 krizinde her 8 mühendis ve mimardan birinin işsiz kaldığı, “işsiz mühendis ve mimar” sayısının 50 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Tüm bunların üzerine TBMM’den geçen kanunla 15 ile yeni üniversite kurulması kararlaştırıldı. Yeni kurulacak bir üniversitenin, o ilin eğitim, kültür, ekonomik ve sosyal yaşamına getireceği olumlu katkılar yadsınamayacak kadar çoktur. Herkes bunun bilincinde olmalı ki her ilin milletvekili kendi ilinde üniversite kurulması için çabalıyor. Buz dağının görünen kısmına bakıldığında çıplak gözle görünen budur.
Her ile yeni bir üniversite demek, bütçeye o il için ilave bir külfet getirmek demektir. Kampus alanını buldunuz, ver elini alt yapı gelsin daha sonra inşaatlar. Koca koca binalara yol, su, elektrik, telefon, fuel oil, doğal gaz gibi gereksinimleri eksiksiz karşılamak gerek. Bununla biter sananlar yanılırlar.
Üniversite için bina, araştırma merkezleri, laboratuvar, öğrenci yurtları, araç gereç gibi milyarlarca liraya mal olacak yatırımlar yapmak gerekir. Bunların yanında öğretim üyesinden, memur, sekreter, gibi binlerce kişiyi istihdam etmek gerekir.
Yeni üniversitelere ihtiyaç var mıdır? Bu ihtiyacın hesabını kimler yapmıştır? Mezunlara iş bulunamadığı apaçık ortada iken. Yeni kurulacak üniversitelerden mezun olanlara ayda mı iş bulunacaktır?
Bu soruların cevabını da kanunu çıkaranlara sormak lazım.
Saygılarımla.