18 Temmuz 2009 tarihli yeni "Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği" bazı yeni yan dallar yaratmış, bazı uzmanlık sürelerini ise kısaltmıştır. Bunlar arasında dikkat çekenlerden biri "Nöroşirürji" ya da "Beyin ve Sinir Cerrahisi" uzmanlık süresinin yıllardır uygulanan 6 yıldan 5 yıla indirilmesi olmuştur.
Peki bu konuda kendisini tek yetkili gören Sağlık Bakanlığı bunu sivil toplum örgütlerine, nöroşirürji eğitimi veren üniversite ve devlet hastanelerine danışmış mıdır? Eğer danıştıysa gelen yanıtlar ne olmuştur? Bildiğim kadarı ile üye sayısı 1000’in üzerinde olan Türk Nöroşirürji Derneği, eğitim süresinin 5 yıla indirilmesine kesin bir dille karşı çıkmaktadır.
Acaba Bakanlık Avrupa ve ABD’de bu sürenin 6 ve 7 yıl olduğunu duymamış mıdır? Sürenin kısalmasının "denklik" sorunu yaratacağını, bu yasadan sonra Türkiye’de nöroşirürji uzmanı olan hekimlerin Batı ülkelerinde denklik sınavına girmek için sadece "yeterlik (board) sınavı" değil, ayrıca süre -1 yıl eksik uzmanlık yapma- sorunu ile karşılaşacağını bilmemekte midir? Üç yıldır "board" sınavı yapan Türk Nöroşirürji Yeterlik Kurulu’na danışılmış mıdır?
Acaba Bakanlık kısa sürede nöroşirürji uzmanları yetiştirmek mi istemektedir? Eğer böyle ise bunun nedeni Türkiye’de nöroşirürji uzmanı sayısının az olması olmalıdır. Oysa ülkemizde 1400 civarında nöroşirürji uzmanı vardır. Uluslararası verilere göre her 100 bin kişiye 1 nöroşirürji uzmanı yeterli sayı olmaktadır. Yani 70 milyon nüfuslu Türkiye’ye 700 nöroşirürjiyen yeterlidir. Oysa bunun 2 katı sayı zaten vardır. Bakanlığın amacı nedir, iyi yetişmemiş yeni nöroşirürjiyenler yaratmakla ne kazanmak istemektedir?
Sağlık Bakanlığının ve yeni oluşturulan "Tıpta Uzmanlık Kurulu" nun bu süre kısalmalarının gerekçelerini açıklamasını bekliyoruz. Kurulun uzmanlık eğitimi sırasındaki rotasyon sürelerinin belirlenmesinde ilgili uzmanlık derneklerine danışacağını ve kendi bildiğine kararlar almayacağını umuyoruz.