Yaşlı, gelecekten çok geçmişin muhasebesini yapan ve geçmişi ile yaşama bağlı kalmaya ve zamanı durdurmaya çalışan kişidir. Yaşlılıkta bilgi işleme süreci (bilgiyi alma, anlama, hafızaya yerleştirme ve gerektiğinde kullanma) genç ve yetişkinlere göre yavaşlamıştır. Dolayısıyla yeni ortam, yeni kişiler ve yenilikler ya da değişimlere uyumu ve öğrenmeleri yavaştır. Bu nedenledir ki gençlerin gözünde yeniliklerden korkan, tutucu ve klasik ihtiyarlar olurlar. Bilinmeyenden ya da anlaşılamayandan korkma ve uzak durma insanlar hatta tüm canlılar için doğal bir savunmadır.Yaşlılar, yeni yıllarını sevdikleri ile ya da tanıdık kişiler ve ortamlarda ve özellikle gençliklerinde ki gibi kutlarlarsa yenide eski yılları hatırlayarak mutlu ve kutlu olacaklardır.
Yeni Yılda Yeni Türk Lirası (YTL) ile bol sıfırlı alışverişten kurtulmanın rahatlığı tüm vatandaşlar tarafından hissedilirken paranın kullanımında yaşanacak değerler karmaşası da endişeyi arttırmıştır. Bu sorun, enflasyona bağlı artan sıfırlarla bazen gençlerin de kafasını karıştırmıştır. Duyusal hatta bilişsel yetersizliği olan yaşlılar, genelde günlük rutinlerinin yanı sıra para kullanımında da sorun yaşarlar. Devlet Bakanımız Sayın Babacan’ın; YTL’ye geçişte uyumu kolaylaştırıcı beyanatlarında; özellikle yeni çıkan 20, 50, 100 liraların, yaşlılardan uzak tutulması önerisine hem katılıyor hem de katılmıyorum. Çünkü; hızla değişen bol sıfırlı paralarımızdan dolayı gençliğindeki lira ya da kuruşlardan özlemle söz eden yaşlı, belki torunlarından daha çabuk uyum sağlayacaktır.
Bilişsel yeti yetersizliklerinde ya da kayıplarında (Demans-Bunama gibi) özellikle rakamlar ve soyut kavramları anlamak ve öğrenmek oldukça zordur. Bu nedenle bankadan emekli maaşının ille de kendi eline sayılmasını isteyen yaşlı, bol sıfırlı banknotlar yerine tek sıfırlı bir banknotu kabul edinceye kadar banka memurunun yaşayacağı sıkıntıyı ya da maaştan maaşa aldığı bir kilo bonfiloyu çok ucuza aldığını düşünerek sevinen yaşlıyı görmek bu günlerde sık karşılaşacağımız manzaralar olacaktır. Dolayısıyla halka yönelik YTL çalışmaları içinde ailecek ve kurumlar olarak yaşlımıza yönelik uyum çalışmaları yapmamız gerekirdi.
Rahmetli Vehbi Koç, oğlu Sayın Rahmi Koç’u bir gün yanına çağırarak, “Sana gösterdiğin her gelişim için not vereceğim” demiş ve eklemiş “Sağlığın için bir yazıyorum; ilkokulu başarı ile bitirdin puanın 10 oldu; liseyi başarı ile bitirdin puanın 100 oldu, üniversiteyi başarı ile bitirdin puanın1000 oldu, şimdi başarılı bir iş adamısın puanın 10.000 oldu” demiş. Rahmi Koç pek memnun gülümserken Baba Koç, demiş ki “Bu sıfırlar (başarılar), başında ki bir olmaz ise, yani sağlık olmazsa hiçbir şey ifade etmez.”
Para, mutlu ve sağlıklı yaşamak ya da yaşamımızı kaliteli kılmak için yeterli bir araç olmalı; sıfırları eklensin ya da atılsın! Sağlıklı ve mutlu yarınlar ve yaşlılıklar dileği ile…